7 efecte surprinzătoare ale acidului hialuronic

Organismul produce în mod natural acidul hialuronic, cunoscut și sub numele de hialuronan. Este regăsit în cantitatea cea mai mare în piele, țesutul conjunctiv și ochi. Pe lângă lubrifierea și umezirea țesuturilor, reține și apa. Există multe utilizări pentru acidul hialuronic. Pe lângă faptul că este luat ca supliment, este folosit și în seruri topice, picăturile pentru ochi și injecții. 

Acidul hialuronic are șapte beneficii dovedite științific.

În primul rând, promovează o piele suplă și sănătoasă 

Luarea suplimentelor de acid hialuronic poate face pielea să arate și să se simtă mai suplă. Pielea conține aproximativ jumătate din acidul hialuronic al corpului, care se leagă de apă și ajută la reținerea umidității.

Îmbătrânirea naturală și expunerea la radiațiile ultraviolete de la soare, fumul de tutun și poluare pot scădea nivelul acestuia în piele. Suplimentarea cu acid hialuronic poate preveni acest declin, oferind corpului cantități suplimentare pentru a le incorpora în piele. 

Studiile au arătat că 120-240 mg pe zi timp de cel puțin o lună a crescut semnificativ umiditatea pielii și a redus uscăciunea acesteia la adulți. Pe lângă faptul că face pielea să pară mai fină, hidratarea reduce și ridurile. Serurile cu acid hialuronic pot reduce ridurile, roșeața și dermatita atunci când sunt aplicate pe piele. Un dermatolog poate chiar injecta substanțe de umplutură cu acid hialuronic pentru a menține pielea tânără și fermă.

În al doilea rând, accelerează vindecarea rănilor 

Pielea conține acid hialuronic în mod natural, dar concentrația sa crește atunci când există daune de reparat. Vindecarea rănilor este făcută mai rapid de acidul hialuronic, care reglează nivelul inflamației și determină organismul să construiască mai multe vase de sânge. 

S-a demonstrat că reduce dimensiunea rănilor și durerea mai rapid când este aplicat pe răni. Pe lângă proprietățile sale antibacteriene, acidul hialuronic poate ajuta la reducerea riscului de infecție atunci când este aplicat direct pe rănile deschise. Serurile și gelurile cu acid hialuronic au arătat rezultate promițătoare, dar suplimentele cu acid hialuronic nu au fost studiate. Deoarece suplimentele orale măresc nivelul de acid hialuronic al pielii, este rezonabil să bănuim că acestea pot oferi unele beneficii.

În al treilea rând, ameliorează durerile articulare

La fel ca și în articulații, acidul hialuronic menține spațiul dintre oase bine lubrifiat. Prin lubrifierea articulațiilor, oasele sunt mai puțin susceptibile de a se zdrobi unele de altele și de a provoca disconfort. 

Suplimentele care conțin acid hialuronic pot fi de mare ajutor pentru persoanele cu osteoartrită, o boală degenerativă a articulațiilor cauzată de deteriorarea acestora. Persoanele cu osteoartrită, în special cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 70 de ani, pot reduce semnificativ durerea de genunchi luând 80-200 mg zilnic timp de cel puțin două luni. 

Pentru ameliorarea durerii, acidul hialuronic poate fi, de asemenea, injectat direct în articulații. Au fost analizați peste 12.000 de adulți și s-a observat doar reducere modestă a durerii. Combinația de suplimente orale de acid hialuronic cu injecții poate extinde beneficiile de calmare a durerii.

În al patrulea rând, ameliorează simptomele de reflux gastroesofagian

Suplimentele de acid hialuronic pot ajuta la reducerea simptomelor de reflux gastroesofagian, potrivit unor noi cercetări. Refluxul apare atunci când conținutul stomacului este regurgitat în gât, provocând iritație și durere esofagiană. Pe lângă calmarea mucoasei deteriorate a esofagului, acidul hialuronic poate accelera recuperarea. 

Un studiu în eprubetă a constatat că aplicarea acidului hialuronic și a sulfatului de condroitină pe țesutul gâtului deteriorat de acid l-a ajutat să se vindece mult mai repede decât atunci când nu exista niciun tratament. Beneficiile au fost demonstrate și în studiile pe oameni. Cercetătorii au descoperit că administrarea de suplimente de acid hialuronic și sulfat de condroitin împreună cu medicamente care reduc aciditatea au redus simptomele de reflux cu 60%.

În al cincilea rănd, reduce uscăciunea oculară

Unul din șapte adulți în vârstă suferă de simptome de ochi uscați din cauza producției reduse de lacrimi sau evaporării excesive a lacrimilor. Datorită abilității sale excelente de a reține umiditatea, acidul hialuronic este adesea folosit pentru a trata ochii uscați. S-a demonstrat că picăturile oftalmice cu acid hialuronic care conțin 0,2-0,4% reduc simptomele de uscăciune a ochilor.

Pacienții cu ochi uscați pot beneficia, de asemenea, de lentile de contact care conțin acid hialuronic cu eliberare lentă. În timpul operației oculare, picăturile pentru ochi cu acid hialuronic sunt adesea folosite pentru a reduce inflamația și pentru a accelera vindecarea rănilor.

S-a demonstrat că utilizarea lor direct pe ochi reduce simptomele ochiului uscat și îmbunătățește sănătatea ochilor, dar este posibil ca suplimentele orale să nu aibă același impact. 

În al șaselea rând, întărește oasele

Suplimentele de acid hialuronic pot încetini rata pierderii osoase la șobolanii cu osteopenie, stadiul inițial al osteoporozei. Cercetătorii au arătat, de asemenea, că dozele mari de acid hialuronic pot stimula osteoblastele, celulele responsabile de formarea oaselor. Studiile timpurii pe animale și eprubete indică faptul că poate avea efecte pozitive asupra sănătății oaselor umane.

În al șaptelea rând, poate preveni durerea vezicii urinare 

Aproximativ 3-6% dintre femei suferă de o afecțiune numită cistita interstițială sau sindromul vezicii urinare dureroase. Această tulburare provoacă dureri abdominale și sensibilitate, împreună cu un impuls puternic și frecvent de a urina. Deși cauzele cistitei interstițiale sunt necunoscute, s-a descoperit că acidul hialuronic ajută la ameliorarea durerii și a frecvenței urinare asociate cu această afecțiune atunci când este introdus direct în vezică printr-un cateter. Nu este clar de ce acidul hialuronic ajută la ameliorarea acestor simptome, dar cercetătorii emit ipoteza că ajută la repararea țesutului vezicii urinare, făcându-l mai puțin sensibil la durere. Studiile nu au determinat încă dacă suplimentele orale de acid hialuronic pot crește cantitățile acestuia în vezică suficient pentru a avea aceleași efecte.

Sursa:

https://grestetica.ro/blog/ce-este-acidul-hialuronic-gama-stylage/